Wat is een CVC nummer (CVV, CSC of CV2)

Wat is een CVC nummer

Wat is een CVC nummer

Het CVC nummer op je kaart, of dit nu een prepaid creditcard is of een reguliere creditcard is, voorkomt fraude op een beperkte manier. Zonder dit nummer kunnen er bijvoorbeeld geen online bestellingen worden gedaan. Degene die dus niet de kaart in zijn bezit heeft, maar wel je kaartnummer weet, kan dus niet veel kwaad uithalen met je gegevens. Aan de andere kant, worden er betaalgegevens gestolen bij een online winkel, dan valt deze CVC code dus ook in verkeerde handen. Banken en creditcardmaatschappijen weten wel dat dit systeem niet erg waterdicht is en hebben daarom naast de CVC code nu ook de Securecode ingevoerd. Worden je kaartgegevens inclusief CVC nummer ontvreemd dan kan de schade beperkt blijven als je deze Securecode gebruikt.

Bekijk de aanbiedingen

Wat is een CVC nummer

Met een CVC code (Card Verification Code) weet een online winkel dat je de kaart daadwerkelijk in je bezit hebt en geen misbruik probeert te maken van de gegevens van een ander. De code wordt uitsluitend gebruikt bij online transacties en bestaat uit 3 cijfers die je aan de achterkant van je kaart kunt vinden en meestal rechts van je handtekening staat. Dat dit systeem niet waterdicht is dat schreef ik al in de inleiding en daarom is er wereldwijd een Securecode ingevoerd die het voor boeven onmogelijk maakt om je gegevens te misbruiken, deze code moet je wel zelf aanmaken in tegenstelling tot de CVC code die direct op je kaart staat en dus al actief is. Echter geen enkel systeem is waterdicht en je zult zelf altijd goed op moeten passen bij het plaatsen van een online bestelling.

Hoe ziet deze code er uit op mijn kaart

Achterkant van een betaalkaart

Achterkant van een betaalkaart

Als je kijkt naar de afbeelding dan zie je de achterkant van de kaart (om het even wat voor een kaart). Er staan een 3-tal nummers op en die verklaren het volgende:

1. De magneetstrip op de kaart

Nogal in onmin geraakt omdat je bij het betalen in een winkel, hotel, auto huren, enzovoort, de kaart nu in de automaat moet stoppen, waar deze voorheen door de automaat werd ´geswiped´. De code van de magneetstrip kan op eenvoudige manier gekopieerd en dus misbruikt worden. Met de huidige chip die in je kaart zit is dit zo goed als onmogelijk. Toch zul je de magneetstrip nog op de meeste kaarten tegenkomen.

2. Handtekening veld

Dit is het veld waar je handtekening moet staan. Wordt eigenlijk niet meer gebruikt voor controle, maar toch vind dit veld op alle kaarten. Het zal een juridische achtergrond hebben en in de algemene voorwaarden staan. Op je kaart zal dan ook de tekst staan dat zonder je handtekening de kaart niet geldig is.

3. De CVC code

Op de afbeelding zie je bij nummer 3 de CVC code staan. Dit is bij alle kaarten op deze plaats gezet en kan op deze manier dus niet tot verwarring leiden. Wil je niet dat wanneer je er in een winkel meet betaalt dat andere mensen deze CVC code kunnen zien, dan kun je er een stickertje op plakken om het nummer af te dekken.

Gebruik je boerenverstand

Voor diegenen waarbij het gebruik van de CVC code nog niet duidelijk was, hoop ik dat ik dit duidelijk heb uitgelegd. Zoals gezegd is dit niet het enige beveiligingsmiddel en wordt er meer en meer gebruik gemaakt van een Securecode. De beste beveiliging is je eigen boerenverstand. Let op met online bestellen bij winkels die je niet kent, er zijn bijzonder veel namaakwinkel op het net te vinden die als enig doel hebben om je kaartgegevens te ontfutselen. Kekke email ontvangen met daarin een handig linkje waar je op moet klikken? Doe maar niet en zoek deze winkel op Google op en ga vanuit deze zoekmachine naar de online winkel toe, altijd een stuk veiliger.

Tot de volgende keer met weer een ander onderwerp.

Bekijk de aanbiedingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tot 1500 lenen zonder BKR toetsing? Klik hier!