Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Voor een overzicht en opzeggen van de Viabuy prepaid creditcard zal ik deze kaart eens grondig bekijken. Deze kaart was me eerder al opgevallen vanwege het grote aantal klachten op internet. Zijn deze klachten dan terecht, of wordt er alleen maar gezeurd. Ook zal ik een overzicht geven van de kosten die je moet maken om deze kaart te gebruiken. Het is één van de weinige kaarten waar je een IBAN nummer bij krijgt (een andere prepaid kaart die dit ook heeft is Pay2d waar ik eerder al over schreef) waarbij het mogelijk zou moeten zijn om op een reguliere manier te bankieren met de kaart. Maar tevens blijkt het dat het een functie is die maar lastig te gebruiken is. Daarnaast komt de vraag wat je precies met dit IBAN nummer moet, het heeft allerlei betaalde functies die je veel goedkoper en sneller met je reguliere bankrekening kunt uitvoeren.

Bekijk de aanbiedingen

Lees onderaan dit artikel hoe je kunt opzeggen. Inclusief opzegbrief die je kunt downloaden.
Helemaal onderaan reacties van boze consumenten. Doe mee met de discussie!

De mogelijkheden

Ik zal eens beginnen met de mogelijkheden van de Viabuy prepaid creditcard. Nou ja, eigenlijk is het een gewone standaard prepaid kaart die net zoveel doet als alle andere kaarten. Als je op de website van het bedrijf kijkt dan zie je ontzettend veel onderwerpen waarin wordt uitgelegd hoe goed de kaart wel niet is en wat je er allemaal mee kan. Het komt er op neer dat je er in winkel mee kunt betalen en er ook een auto mee zou kunnen huren. Uiteraard kun je er ook contant geld mee uit de muur trekken, maar waarom zou je dat eigenlijk willen. Dat kan een stuk goedkoper met je eigen Nederlandse bankpas. Ik kan me meer voorstellen bij het feit dat je de kaart wilt gebruiken voor veilig online winkelen, gebruik in het buitenland en eventueel het boeken van een hotelkamer.

Opwaarderen

Hier begint de schoen aardig te wringen. Je ziet op de website dat er een hoop manieren zijn om op te waarderen.
Via bankoverschrijving (geen kosten)en via iDeal. Je zou dan zeggen dat bij beide opwaardeer methoden het direct duidelijk is met wie ze van doen hebben. Niets is minder waar, via allerlei ingewikkelde procedures moet je je op verschillende manieren legitimeren. Dit maakt het volledig gebruik van de kaart ingewikkeld en voor sommigen zelfs onmogelijk. Lees vooral de klachten over Viabuy op internet. Op klachten wordt trouwens niet gereageerd door het bedrijf. Hieronder trouwens een reactie van een ontevreden klant.
ontevreden klant viabuy

Geen BKR toetsing (zeggen ze)

Op de website van Viabuy staat met grote koeieletters dat er geen toetsing wordt gedaan omtrent je kredietwaardigheid. Dat is echter nogal vreemd, want als ik de algemene voorwaarden van 23 pagina´s doorspit dan zie ik staan dat het kán voorkomen dat er naast het feit dat je eventueel moet aantonen waar je woont er ook de kans bestaat dat er navraag gedaan gaat worden bij allerlei kredietbureaus die dus wel sporen van je aanvraag achterlaten. Ik moet zeggen dat dat bij Mastercard zelf toch wel beter en simpeler is geregeld. Kijk naar onderstaande afbeelding waarin beschreven wordt wat ze met je gegevens gaan uitspoken.
toetsing kredietwaardigheid

Heb je spijt van je aanvraag?

Wanneer je de kaart hebt aangevraagd en eventueel zelfs al hebt betaald dan kun je binnen 21 dagen gebruik maken van je herroepingsrecht. Een voorwaarde is wel dat je de kaart nog niet gebruikt hebt om een betaling mee te doen. Is dit het geval dan krijg je het volledige bedrag wat je betaald hebt teruggestort. Dit opzeggen van de Viabuy kaart kan op verschillende manieren. Per post of per e-mail. Het formulier is heel simpel en kun je zelf maken. Je hoeft het ook niet per se op een computer te maken, het mag ook een handgeschreven briefje zijn. Het is wel aan te raden dit via e-mail te doen, je hebt dan direct bewijs dat je het verstuurd hebt, met de datum van verzending. Je kunt de e-mail dan altijd weer terugvinden in je ´verstuurd´ box van je mailprogramma. je hoeft geen reden op te geven waarom je opzegt.

Na 21 dagen zit je er aan vast – UPDATE: van 14- naar 21 dagen!

Let op: De 21 dagen bedenktijd gaan in op het moment dat je de bevestigingsmail krijgt. Dus op het moment dat je de kaart online aanvraagt gaat de tijd lopen. Stuur ook direct de kaart terug naar:
Card Services
Welfenstrasse 22
81541 München
Duitsland
opzeggen viabuy

Opzeggen Viabuy

Voor jouw gemak kun je hier een opzegbrief ofwel herroepingsformulier downloaden (PDF alert – nieuw venster). Je kunt dit als voorbeeld gebruiken, of uitprinten, invullen, inscannen en versturen. (per e-mail of reguliere post).

Update maart 2018. Ruim 800 mensen hebben het opzegformulier al gedownload. Dit geeft maar weer aan hoe ontevreden consumenten zijn over Viabuy! Geef helemaal onderaan dit bericht in de reacties jouw ervaringen met Viabuy.

Opzeggen na 21 dagen

Zijn de 21 dagen overschreden en wil je alsnog opzeggen? Dat kan, alleen ben je dan wel €89,70 + €10 opzegkosten armer omdat je 3 jaar het abonnement vooruit moet betalen. Wanneer je dus ná die 21 dagen opzegt ben je dat bedrag nog steeds verschuldigd. Betaal je het niet dan sturen ze een incassobureau (Intrum Justitia – BAH) op je dak.

Klachten over Viabuy

Het kan dat je een klacht hebt over het geleverde product en deze klacht wil indienen bij een officiele instantie. Aangezien Viabuy is gevestigd in de UK zul je daar je klacht in het Engels moeten indienen. Verder een gemakkelijk formulier welke je hier vindt.

De kosten voor gebruik

Jaarlijks €29,90 (3 jaar vooruit betalen)
Partnerkaart €14,90
Wereldwijd betalen: Geen kosten
Geld opnemen pinautomaat: €5
Opwaarderen: 1,75% (ook voor iDeal)

Securecode en contactloos betalen

Of je voor de kaart een Securecode kunt aanmaken werd uit de gegeven informatie op de website niet duidelijk. Ook de mogelijkheid tot contactloos betalen heb ik niet kunnen vinden. Ik ga er dan ook van uit dat deze mogelijkheden niet aanwezig zijn. Zeker wat betreft de Securecode vind ik dat een gebrek wat betreft veiligheid.
conclusie viabuy

Conclusie

Gezien het grote aantal klachten online te vinden en de vrij onduidelijke structuur bij het opwaarderen en aanvragen zal ik deze kaart moeten afraden. Ook de variabele kosten als ook de jaarlijkse kosten zijn aan de hoge kant. Er zijn goedkopere prepaid creditcards te krijgen.

Lukt het opzeggen niet op de door mij beschreven methode, laat het dan hieronder in een reactie even weten.

Bekijk de aanbiedingen

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Sha schreef:

  Hoi, ik heb zojuist de herroeping formulier gedownload en naar 2 emails verzonden. Echter staat dat de kaart ook aangetekend mee verzonden moet worden. is dat wel verstandig? en heeft iemand anders ook een bevesting van het ontbinden van het contract ontvangen.

 2. SvB schreef:

  Beste, ik heb ongeveer een jaar geleden een kaart aangevraagd bij viabuy en heb binnen de eerste 14 dagen gemailed dat ik hem ook weer wilde annuleren en tevens een reactie terug gekregen dat ik door een betaling die ik gedaan had geen recht had op verhaling van mijn gemaakte kosten en herroeping van mijn uitgaven. Nou wilde ik meteen klaar zijn met dit bedrijf en hier dusdanig niet achteraan ben gegaan om er zo klaar mee te hoeven zijn.

  Nu kreeg ik laatst een email dat ik hem weer kon activeren of anders min of meer een inactive fee kon gaan betalen.

  Kan iemand mee adviseren hoe hierop te reageren/handelen? Terug emailen of niet reageren bijvoorbeeld?

 3. sander schreef:

  Hallo ik had ook de naïeve gedachte dat ik een gratis prepaid creditcard met spoed kon aanvragen, dit moest ik doen omdat ik een belangrijk document uit Engeland toegestuurd moest krijgen en de betaling hiervan enkel met een credit card kon doen. Het bedrag van 91 euro te hebben overgemaakt kwam ik er achter dat ik niet 90 euro op mijn kaart kaart had maar slechts 59 eurocent. IK heb toen gelijk gebeld en de kaart opgezegd, ik kreeg te horen dat het geld terug gestort zou worden en heb ook een bevestigingsmail ontvangen dat de kaart is opgezegd en ik het geld terug krijg. Echter nu ik al deze berichten lees vrees ik dat ik misschien nog niet klaar ben hiermee en dat mijn geld misschien wel niet terug krijg. Moet ik verdere stappen ondernemen of beter gezegd, blijft dit mij achtervolgen ben ik mijn geld kwijt. Ik zou graag informatie krijgen hier over.

 4. riek muijen schreef:

  Helaas heb het ook gehad. Het rare is ook nog dat deze bij mijn schoonouders terecht is gekomen. En stond wel op mijn email adres.
  En heb niks gedaan zelfde als bij Rina.

 5. Rina Jongejan schreef:

  mail gestuurd, heb nooit een kaart aangevraagd en ook niet geactiveerd!!

  • riek muijen schreef:

   Dat had ik ook niet en toch kan ik nu dik gaan betalen dacht het ook niet. Het vreemde ook nog mijn schoonouders kregen de brief en ik niet.

 6. saskia schreef:

  ik probeer al een tijdje mijn kaart stop te zetten, maar het lukt me niet maar krijg wel de rekening van intrum justitia van de kaart. wat moet ik doen, heb hem nooit gebruikt de kaart krijg wel steeds de rekening met mvg saskia

  • Admin schreef:

   Hallo Saskia,

   Van belang is om te weten hoe lang na ontvangst van de kaart je hebt opgezegd en hoe je dit gedaan hebt. Stuur onmiddellijk een brief of email naar Intrum Justitia en geef aan dat je de kaart op tijd hebt opgezegd. Houd ons op de hoogte hoe dit verder verloopt.

   Vergeet verder niet dat Intrum Justitia ondanks de voorname bedrijfsnaam gewoon een incassobureautje is en deze kunnen zonder gerechtelijke uitspraak niets anders doen dan dreigen.

 7. Pieter schreef:

  Zo te zien zijn er 3 baasjes bij Viabuy.
  Brigitte Holzer – Philipp Nieland en Tobia Schreyer.
  Je kan ze gewoon bellen in Duitsland: 0049 89 660 620.
  Die hebben hun zaakjes lekker voor elkaar zo te zien. Van ons geld.
  Kijk maar op: https://www.ppro.com/about-us/

 8. Nicole schreef:

  Ik heb mei 2017 deze kaart per ongeluk besteld. Weinig informatie op de website, vervolgens op bestel nu geklikt. Stom natuurlijk. 6 Weken later kreeg ik de kaart in de brievenbus. Meteen Viabuy gemaild, ik kreeg geen reactie op mijn mail maar ik kreeg wel herinneringen om mijn kaart te activeren en dus 89 euro te betalen. Dit heb ik natuurlijk niet gedaan en vervolgens kreeg ik Interim Justitia ( overigens een luche bedrijf) op mijn dak met een incasso van 130 euro. Toen Ik hen hierover belde waren ze ontzettend onvriendelijk en niet bereid mij te helpen tot ik het bedrag heb betaald. Omdat ik betalingsherinneringen bleef krijgen heb ik uiteindelijk het bedrag betaald.

  Nu weet ik nog steeds niet hoe ik die kaart stop kan zetten. Kan iemand hierbij helpen ?

  • Financieel schreef:

   Hallo Nicole,

   Beide bedrijven, zowel Viabuy als Intrum Justitia proberen consumenten zoveel mogelijk onder druk te zetten om ze uiteindelijk te laten betalen. Aangezien je nu betaald hebt kun je alleen nog maar opzeggen. Doe je dit niet, dan moet je naast de uitgiftekosten van EUR 69,90 (die heb je al hebt betaald dus) óók nog eens EUR 19,90 jaarlijkse accountkosten betalen.

   Ik ben even in de algemene voorwaarden gedoken (23 pagina´s in PDF!) en je hebt een doorlopende overeenkomst. Als je niet direct opzegt dan moet je elk jaar EUR 19,90 betalen. Dit staat hier: https://www.viabuy.com/nl/service.html en dan kijk je bij: ´wat zijn de kosten´.

   In de algemene voorwaarden staat letterlijk: ´Ondanks het hierboven gestelde, kunt U op ieder moment deze Overeenkomst beëindigen (en daarmee Uw Prepaid Product opzeggen) door Ons hiervan op de hoogte te stellen door Ons te schrijven of te e-mailen´.
   De algemene voorwaarden vind je hier: https://secure.viabuy.com/static/pdf/viabuy2/terms.nl.pdf

   Wil je dus niet dat dit verlengd wordt, dan zul je op moeten zeggen.

   Een klacht indienen over dit (volgens velen) nare bedrijf kan op: http://www.financial-ombudsman.org.uk. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter de kans is dat de vergunning wordt ingetrokken.

   Wil je na bestellen je overeenkomst ontbinden, dan kan dit binnen 21 dagen nadat je de bevestigingsmail hebt gekregen.

  • m.sklai schreef:

   ik wil graag die viabuy kaart stopzetten

 9. Rashid schreef:

  Beste,

  Ik heb de viabuy besteld en gekregen voor een maand maar geen geld gestort op de kaart. Al 2 keer heb ik een email gekregen dat ik €90 moet overschrijven. Kan iemand me zeggen hoe kan ik dat stop kan zetten?

  • Financieel schreef:

   Omdat je langer dan 14 dagen hebt gewacht kun je de kaart nu niet meer opzeggen. Je hebt na aanvragen 14 dagen bedenktijd. Na die periode moet je de kaart voor 3 jaar betalen. Het enige wat je kunt doen is zeggen dat je nooit iets hebt aangevraagd en dus ongevraagd een kaart toegestuurd hebt gekregen. Het werk van een ´grappenmaker´ dus.

   Stuur ogenblikkelijk een email naar service.nl@viabuy.com en vertel dat je nooit iets hebt aangevraagd. Laat je ook niet bang maken door vervelende incassobureaus, stuur deze ook een email of brief dat je nooit iets hebt aangevraagd.

   Hoe je om moet gaan met een incassobureau en wat je rechten zijn dat kun je hier lezen. Een incassobureau heeft géén wettelijke status en kan zonder tussenkomst van de rechter helemaal niets doen.

 10. jose schreef:

  kan altijd beter niks aangevraagd niks ontvangen en toch deurwaarders-mail om te betalen voor à €130.47
  omdat ik niet bekend was met dit bedrijf heb ik dus ook nooit iets kunnen opzeggen
  dus ik heb 3 problemen
  wil niets van ViaBuy
  kan niets terugsturen/annuleren
  en wil niet betalen voor ongewenste niet ontvangen/aangevraagde kaart

  • Financieel schreef:

   Beste Jose,

   Als je niets hebt aangevraagd dan kun je dit het beste aangeven bij het incassobureau (het is geen deurwaarder) én bij Viabuy. Dit kan schriftelijk, echter is het versturen van een e-mail welke wordt vermeld op de website van Viabuy en het incassobureau ook voldoende.

   Laat je niet bang maken door het incassobureau, ze zullen toch eerst naar de rechter moeten gaan voordat ze actie kunnen gaan ondernemen. Gaan ze daadwerkelijk naar de rechter, dan kun je je situatie daar uitleggen.

   Bewaar de verstuurde e-mails goed, die zou je later nog nodig kunnen hebben.

   Hieruit blijkt maar weer eens wat een naar bedrijf dat Viabuy is. laat iedereen gewaarschuwd zijn.

 11. Daniella de Wit schreef:

  Ik lees dat jullie het mailadres service@viabuy.com hanteren. OP hun website zie ik het maildres service.nl@viabuy.com.

  Ik heb mijn opzegformulier naar beide adressen gemaild

 12. Jjj schreef:

  Ik wil m nu opzeggen na 14 dagen ( heb hem al een maand of 3) maar weet niet aan wie ik in godsnaam het geld moet storten en hoe het verder gaat. Weet iemand het?

 13. Wim schreef:

  Dat zijn oplichters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tot 1500 lenen zonder BKR toetsing? Klik hier!