Geld pinnen buitenland (binnen/buiten Europa)

Geld pinnen buitenland

Geld pinnen buitenland

Geld pinnen in het buitenland werkt over het algemeen net iets anders dan in Nederland. Binnen Europa hoef je echter niet veel problemen en/of kosten te verwachten wanneer je contant geld uit een automaat wil halen. Aan de andere kant zijn er wel landen in Europa die niet de euro voeren, maar een lokale valuta hebben. Landen in de zogeheten eurozone voeren allen de euro als betaalmiddel, landen die wel bij de Europese Unie horen maar geen euro hebben zijn Bulgarije, Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië en Kroatië. In laatst genoemde landen én landen buiten Europa heb je dus te maken met wisselkoersen en eventuele bijkomende kosten. Welke deze kosten zijn zal ik later uitleggen.

Bekijk de aanbiedingen

Niet de enige kosten

Dit zijn echter niet de enige kosten die gerekend kunnen worden en hier komen we op een punt waarbij je goed moet opletten om niet in de maling genomen te worden. Het betreft hier Dynamic Currency Conversion (DCC), een moeilijk woord om de bank waar je geld uit de muur gaat trekken de mogelijkheid te bieden om extra geld aan je te verdienen. Deze methode kan dus toegepast worden in alle landen die geen euro voeren, of ze nu in Europa liggen of niet is verder niet van belang. Maak je bij het geld pinnen gebruik van Dynamic Currency Conversion, dan kun je er gif op innemen dat je teveel gaat betalen. Maar je kunt er wel onder uit komen door niet te kiezen voor deze optie. Hoe dat precies in zijn werk gaat kun je hieronder lezen.

Dynamic Currency Conversion

Betalen in je eigen valuta (Dynamic Currency Conversion). Omdat het nogal een lang woord is zal ik het vanaf nu hebben over DCC. Trouwens wordt dit systeem ook toegepast in winkels waar je iets wil kopen en betalen met een creditcard of prepaid creditcard. Bij het afrekenen zal de winkelier je vragen of je gebruik wil maken van deze optie. Er zal je verteld worden dat het makkelijker afrekenen is omdat je het eindbedrag voorgeschoteld krijgt in je eigen valuta (euro). Je weet dus precies hoeveel je gaat betalen in euro, zonder bijkomende kosten. Er wordt je echter niet verteld dat de wisselkoers vaak een stuk ongunstiger is dan wanneer je gewoon in de lokale valuta betaald. Het bedrag wat je hierdoor teveel afrekent wordt verdeeld onder de bank van de winkelier en de winkelier zelf. Aan het einde van het verhaal heb je dus teveel kosten betaald.

Bij betaling met DCC betaal je tussen de 4% en 8% meer kosten vergeleken bij betaling in de lokale valuta

Video waar ook Kassa waarschuwt voor DCC

Het wordt je lastig gemaakt

Sta je voor een pinautomaat voor het verkrijgen van cash dan ziet de optie met DCC er aantrekkelijker uit dan de mogelijkheid zonder het bedrag in euro te zien. Vaak staat er bij de gratis optie ook nog eens een rood kruis doorheen en bij de DCC optie een mooi groen veld met een vinkje. Ik moet zeggen, ik ben er zelf ook ingetrapt toen ik in een land was waar geen euro was. Ik heb uit dezelfde pinautomaat toen een aantal keren een bedrag gepind en pas later kwam ik er achter dat ik het helemaal verkeerd had gedaan. Hoeveel ik toen extra heb betaald dat weet ik niet, deze bonnetjes had ik toen al weggegooid. Ook omdat een winkelier wat extra kan verdienen, zal deze er moeite voor doen om je te laten kiezen voor DCC. Het is namelijk zo handig omdat je het af te rekenen bedrag in euro ziet. Ze vergeten er wel bij te vertellen dat het een stuk duurder is. In een artikel in de Volkskrant wordt er zelfs gesproken over een wisseltruc.

voorbeeld dcc betaling

Zo worden de kosten gemaakt

Kijken we naar bovenstaande afrekening gedaan met een Visa creditcard dan zie je dat de klant er voor gekozen heeft om af te rekenen in euro. De klant geeft daar uitdrukkelijk toestemming voor, want dat staat onderaan op de bon. Het venijn zit over het algemeen in de koersopslag. Dit zijn kosten die worden gerekend wanneer je in een vreemde valuta gaat betalen. De banken moeten hier ook kosten voor maken en rekenen daar aan de consument een percentage voor. Je ziet op de bon dat de klant naast de wisselkoers een koersopslag moet betalen van 2,95%. Dit is aan de hoge kant, want normaal betaal je een koersopslag van tussen de 1,5% en 2%. Hier pakt DCC dus bijna een procent extra. Nu is het af te rekenen bedrag op de bovenstaande afbeelding laag en dus niet echt een enorme aderlating. Maak je je hele vakantie gebruik van DCC, dan zal dit aardig in de papieren gaan lopen, niet echt nodig en verstandig.

60% van de consumenten maakt gebruik van Dynamic Currency Conversion en betaalt teveel

Video met uitleg over hogere kosten (Engelstalig)

Veilig betalen en geld pinnen

Met de volgende voorzorgsmaatregelen zorg je er voor dat je ook in het buitenland veilig kan betalen en geld opnemen. Neem de volgende punten ALTIJD in acht en er kan niet veel fout gaan.

Controleer het bedrag op de display

Check het bedrag wat op de display staat goed. Sommige winkeliers maken wel eens de ´fout´ om de komma verkeerd te zetten. Je moet een bedrag van 68,50 betalen maar op de display staat 685,00. Door constant tegen je aan te blijven praten probeert men je af te leiden zodat dit niet opvalt. Kom je daar pas later achter, dan wordt het nog een hele klus om je geld terug te krijgen, zeker als je de taal niet spreekt, of alweer naar huis bent gegaan.

Pincode invoeren

invoeren pincodeWanneer je je pincode gaat invoeren, dek dan altijd af met je hand zodat eventuele camera´s of nieuwsgierige blikken niet kunnen meekijken. Eerst wordt je pincode afgekeken en bij het verlaten van de winkel wordt je gerold. Aangezien de pincode al is afgekeken kunnen ze direct met je kaart geld op gaan nemen.

Let op je omgeving

Staan er mensen vlak achter je wanneer je moet gaan afrekenen gebaar dan dat ze verder weg moeten gaan staan. Hiermee voorkom je afkijken van je pincode. Vooral in Aziatische landen heeft men minder respect voor je ´personal space´ en komen vaak vlak op je lip staan. Ik vind het zelf wel prettig als andere mensen een halve meter afstand van me houden, dan kunnen ze ook niet zo goed je zakken rollen.

Contant geld pinnen buitenland

Ook hier goed op je omgeving letten. Beter is dat wanneer je met zijn tweeën bent om de ander de omgeving in de gaten te houden in plaats van mee te gaan staren op de pinautomaat. Dit gebeurt veel omdat het pinnen vreemd is en de ander je graag wil helpen. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Beter is het om bij een bank binnen geld uit de muur te halen. Daar sta je over het algemeen veiliger dan buiten. Probeer alleen geld op te nemen overdag, ´s avonds heb je minder goed zicht op de omgeving en is het vaak ook stiller op straat. Ben je alleen dan moet je nooit ´s nachts geld gaan opnemen, wacht gerust tot de volgende dag. Volg vooral je instinct, heb je het idee dat het niet goed zit, loop dan weg en ga naar een andere pinautomaat.

Nep geldautomaten

Kijk goed of je hier te maken hebt met een echte pinautomaat. Dat kun je vaak zien aan de logo´s die er op staan en de automaten bij een bank zijn vaak betrouwbaar. Je kunt nog even aan de kaartinvoer trekken om te controleren of er geen vals stuk voor is gezet. Er zijn berichten dat valse geldautomaten je kaart niet terug geven en je pincode meekijken door een piepkleine camera die boven de pin invoer is bevestigd. Zie je boven de pin invoer een klein gaatje zitten, dan is dit waarschijnlijk een camera. Sowieso is het minder verstandig om gebruik te maken van losstaande automaten die je wel ziet in winkelcentra of gewoon los op straat. Pin daarom altijd bij een bank.

Geld wisselen

Kom je in een vreemd land aan en heb je alleen euro´s bij je dan zul je toch moeten gaan wisselen in de lokale valuta. Ga hiervoor naar een wisselkantoor en bekijk uiteraard de wisselkoersen. Je kunt de gangbare koersen vinden op internet voor een indicatie van de geldende koers van die dag. De wisselkoers die je bij een kantoor krijgt zal altijd iets afwijken en is dus meer geschikt ter indicatie. Vraag altijd of je nog extra kosten moet betalen.

Wissel NOOIT geld op straat bij een vriendelijke meneer met een betere wisselkoers. Je wordt ALTIJD opgelicht

Gebruik je gezond verstand

Je zal er verbaast over staan, maar onze instincten werken nog prima. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt, dan is dit vaak ook zo. Loop weg om aan de voor jou onveilige situatie een einde te maken. Voordat je het weet wordt je berooft en kun je aanzienlijke schade oplopen.

Bekijk de aanbiedingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tot 1500 lenen zonder BKR toetsing? Klik hier!