Wat is een prepaid creditcard (de 2 beste kaarten)

Wat is een prepaid creditcard

Wat is een prepaid creditcard

Wat is een prepaid creditcard zal voor een hoop mensen wel duidelijk zijn. Toch krijg ik via het contactformulier nog wel eens de vraag wat een prepaid creditcard nu precies is. Veel gevraagd is wat deze kaart anders is dan een creditcard en ook wat voor een toegevoegde waarde naast je gewone bankkaart. Ik zal dat punt voor punt proberen uit te leggen en zal dan aan de hand van voorbeelden laten zien wanneer je het beste een prepaid kaart kunt gebruiken en wanneer je hem beter in je portemonnee kan laten zitten. Zeker met de vakantie voor de deur is deze uitleg weer eens erg handig gebleken. Ook zal ik je vertellen welke prepaid kaart je het beste kunt nemen (mocht je beslissen om tot aanschaf over te gaan), tipje van de sluier, het zijn er maar slechts 2 die ik in alle eerlijkheid kan aanbevelen. Lees hier onder welke twee kaarten in mijn ogen de beste zijn.

Bekijk de aanbiedingen

Wat is een prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is een betaalkaart die elektronisch geld bevat (als je er geld op stort natuurlijk). Het grote verschil van een prepaid kaart met een Nederlandse bankkaart is het feit dat alle prepaid kaarten, ook creditcards ´embossed´ zijn en Nederlandse bankkaarten bijna niet. Embossed is dat de nummers en de rest van de gegevens eigenlijk uit de kaart komen, alle informatie kun je zogenaamd voelen als je met je vingers over de kaart gaat. De nummers liggen als het waren óp de kaart. Bij een Nederlandse bankkaart zijn deze nummers er vaak ingebrand, of gelaserd. Maar ja, wat heb je er aan dat het uiterlijk anders is? Vooral in het buitenland vind men de Nederlandse kaarten maar raar en regelmatig wordt er ook extra goed gekeken of de kaart wel echt is. Buiten Nederland worden eigenlijk alleen maar kaarten gebruikt die zogenaamd embossed zijn. Je kunt zien hoe dat er uit ziet op bovenstaande afbeelding.

Alleen besteden wat je er op stort

Bij je eigen bank kun je misschien ´rood staan´, niet aan te bevelen, maar daar wordt toch veel gebruik van gemaakt. Met rood staan kun je eigenlijk meer uitgeven dan wat je hebt, beetje raar systeem,want op is toch op? Bij een prepaid creditcard kun je geen cent meer uitgeven dan wat er op de kaart staat, in dit geval is op toch echt op.

Ideaal voor online winkelen

online winkelenStel, je koopt regelmatig allerlei troep op het internet bij verschillende schimmige Chinese winkels en hoopt altijd maar weer dat het goed gaat komen. Ten eerste moet je 500 jaar wachten op je spullen en ten tweede weet je maar nooit waar de door jouw ingevoerde bankgegevens terecht komen en terecht. Met een prepaid kaart hoef je je daar minder zorgen over te maken. Ga je voor € 50 rommel kopen, dan zet je precies het bedrag wat je af moet rekenen op je prepaid kaart. Vallen je gegevens dan toch nog eens in verkeerde handen dan kan er weinig kwaad worden aangericht. Op je basis bankkaart staat over het algemeen meer geld dan op je prepaid kaart. Ben je trouwens van plan om ooit naar China te gaan? Pas dan op met het kopen van politiek gevoelig materiaal. Bij het aanvragen van een visum naar China wordt dit allemaal nagekeken, heeft niets met dit onderwerp te maken, maar ik geef het gratis als tip.

Toppie voor op vakantie

Ben je op vakantie in het buitenland, dan wordt je opgelicht voordat je het in de gaten hebt. Een vaak gebruikte truc bij het afrekenen is zogenaamd per ongeluk de komma in het bedrag verkeerd zetten. Stel je moet € 12,50 betalen, maar de grappenmaker achter de toonbank ´vergist zich´ en zet de komma verkeerd. Je betaald dan geen € 12,50, maar € 125,00. Als je het ziet en er wat van zegt dan is het antwoord steevast, oeps, vergissing. Controleer ALTIJD het bedrag op de display voordat je je pincode ingeeft. Probeer ook altijd contactloos te betalen, je hoeft je kaart dan niet uit handen te geven en er bestaat dan ook geen mogelijkheid dat er snel een kopie van je pas wordt gemaakt (gaat razendsnel!) Zet per dag een bedrag op je prepaid kaart wat je nodig denkt te hebben, raak je onverhoopt je pas kwijt dan blijft de schade beperkt.

Geen BKR toetsing

In tegenstelling tot een reguliere creditcard met een krediet, ofwel bestedingsruimte wordt er bij de aanvraag van de prepaid variant géén kredietwaardigheid gecontroleerd. Ook als je in staat van faillissement bent is het aanvragen van een kaart geen enkel probleem. Over het algemeen zijn de jaarlijkse kosten laag en op deze manier ben je toch verzekerd van veilig en snel betalen, zowel online als in winkels. Er zijn verder geen eisen met betrekking tot inkomen en uitgaven, deze moet je bij het aanvragen van een creditcard wél verantwoorden.

Wereldwijd betalen

Waar ter wereld je ook bent, betalen met je prepaid kaart én contant geld uit de muur trekken kan overal. Wanneer je het desbetreffende logo van je kaart ziet kun je er terecht. Voor het gebruik in vreemde valuta betaal je wel kosten, maar dit geldt ook voor je dagelijkse bankkaart. Mastercard en Visa zie je echt overal ter wereld, of je nu in China bent of in Thailand, je kunt er snel en gemakkelijk mee betalen en geld pinnen.

Auto huren en hotel boeken

auto huren zonder creditcardMet een prepaid kaart bestaat zeker de mogelijkheid om een auto te huren. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven hoe je een auto kunt huren zonder creditcard. Zeker voor het boeken van een hotel komt de kaart goed van pas. Met variabele kosten in je hotel wordt er vaak geprobeerd bedragen van je kaart af te schrijven. Kosten voor het restaurant en gebruik van de bar of de minibar worden vaak dagelijks afgeschreven. Je kunt de afschrijvingen dan goed in de gaten houden en er kan sowieso niet meer dan het bestaande saldo van af worden gehaald. Ook over het boeken van een hotelkamer met een prepaid creditcard heb ik uitgebreid geschreven.

Handige apps

Alle kaarten die ik hier aanbeveel hebben een handige app voor op je telefoon. Razend snel geld overboeken, precies zien wat er wordt afgeschreven, het kan allemaal. Je kunt ook alerts instellen zodat je een berichtje krijgt wanneer er activiteit is met je kaart. Dit kan zowel een bijschrijving als een afschrijving zijn. Ook kun je je kaart tijdelijk blokkeren, dan kan er niets worden afgeschreven zonder dat je daar nadrukkelijk toestemming voor geeft. Extra handig om eventuele fraudeurs geen enkele kans te geven. Natuurlijk kun je met de kaarten contactloos betalen en de meeste kaarten hanteren ook een zogeheten securecode voor extra beveiliging tijdens het online winkelen.

Nadelen

Elk voordeel heb zijn nadeel zou Johan Cruijff zeggen. Dat geldt ook in dit geval, naast het grote aantal voordelen van een prepaid creditcard zijn er toch ook wel een paar nadelen. Ook hier heb ik veel over geschreven en je kunt dit lezen bij nadelen prepaid creditcard. Een aantal nadelen zijn:

1. Je kunt niet meer uitgeven dan wat er op de kaart staat. Dit kan wel eens vervelend zijn als je bij het afrekenen bijvoorbeeld € 1 tekort komt, de betaling wordt geweigerd en je zult op een andere manier moeten betalen.

2. Je betaalt jaarlijkse kosten en er zijn variabele kosten voor opwaarderen en contant geld pinnen.

3. Bij tolwegen kun je niet betalen met een prepaid kaart en ook bij onbemande tankstations kun je tegen problemen oplopen. Dit komt omdat de gegevens niet online worden verwerkt, maar later in batch naar de bank worden gestuurd. Verder vrij technisch, maar dit kan problemen opleveren.

Welke prepaid kaart moet ik nemen?

Nou, je moet niks. Maar ik kan 2 kaarten aanbevelen en ik zal je uitleggen waarom ik die aanbeveel.

Mastercard prepaid

Een prepaid kaart van Mastercard zelf. Goedkoop in het gebruik, goede klantenservice en uiterst betrouwbaar. Ik beveel deze aan omdat er op het internet geen klachten over te vinden zijn, dus veel tevreden klanten. Het bedrijf is Mastercard zelf, dus geen tussenpersoon met allerhande trucs (hoi Viabuy) en heeft een bijzonder goede reputatie, een goede app en een duidelijke website.

Monese prepaid met bankrekening

Van een andere orde dan bovenstaande omdat het een prepaid creditcard is die gekoppeld is aan een bankrekening met persoonlijk IBAN nummer. Groot voordeel is dat het helemaal gratis is (wel kosten voor geld pinnen, lees), echt een hele vette app heeft en dat er op internet bijna geen klachten over zijn, terwijl ze vele honderdduizenden klanten hebben, een hele prestatie naar mijn idee. Ga je deze aanvragen? Met code MARCE690 krijg je ook nog eens € 5 op je rekening gestort als cadeautje. Trouwens ook de prepaid kaart van Monese ziet er cool uit.

Kijk hier voor aanvragen van de kaarten. Succes!

Bekijk de aanbiedingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tot 1500 lenen zonder BKR toetsing? Klik hier!