Home / Mastercard prepaid / Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)
Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

Voor een overzicht en opzeggen van de Viabuy prepaid creditcard zal ik deze kaart eens grondig bekijken. Deze kaart was me eerder al opgevallen vanwege het grote aantal klachten op internet. Zijn deze klachten dan terecht, of wordt er alleen maar gezeurd. Ook zal ik een overzicht geven van de kosten die je moet maken om deze kaart te gebruiken. Het is één van de weinige kaarten waar je een IBAN nummer bij krijgt (een andere prepaid kaart die dit ook heeft is Pay2d waar ik eerder al over schreef) waarbij het mogelijk zou moeten zijn om op een reguliere manier te bankieren met de kaart. Maar tevens blijkt het dat het een functie is die maar lastig te gebruiken is. Daarnaast komt de vraag wat je precies met dit IBAN nummer moet, het heeft allerlei betaalde functies die je veel goedkoper en sneller met je reguliere bankrekening kunt uitvoeren.
Lees onderaan dit artikel hoe je kunt opzeggen. Inclusief opzegbrief die je kunt downloaden.

De mogelijkheden

Ik zal eens beginnen met de mogelijkheden van de Viabuy prepaid creditcard. Nou ja, eigenlijk is het een gewone standaard prepaid kaart die net zoveel doet als alle andere kaarten. Als je op de website van het bedrijf kijkt dan zie je ontzettend veel onderwerpen waarin wordt uitgelegd hoe goed de kaart wel niet is en wat je er allemaal mee kan. Het komt er op neer dat je er in winkel mee kunt betalen en er ook een auto mee zou kunnen huren. Uiteraard kun je er ook contant geld mee uit de muur trekken, maar waarom zou je dat eigenlijk willen. Dat kan een stuk goedkoper met je eigen Nederlandse bankpas. Ik kan me meer voorstellen bij het feit dat je de kaart wilt gebruiken voor veilig online winkelen, gebruik in het buitenland en eventueel het boeken van een hotelkamer.

Opwaarderen

Hier begint de schoen aardig te wringen. Je ziet op de website dat er een hoop manieren zijn om op te waarderen.
Via bankoverschrijving (geen kosten)en via iDeal. Je zou dan zeggen dat bij beide opwaardeer methoden het direct duidelijk is met wie ze van doen hebben. Niets is minder waar, via allerlei ingewikkelde procedures moet je je op verschillende manieren legitimeren. Dit maakt het volledig gebruik van de kaart ingewikkeld en voor sommigen zelfs onmogelijk. Lees vooral de klachten over Viabuy op internet. Op klachten wordt trouwens niet gereageerd door het bedrijf. Hieronder trouwens een reactie van een ontevreden klant.
ontevreden klant viabuy

Geen BKR toetsing (zeggen ze)

Op de website van Viabuy staat met grote koeieletters dat er geen toetsing wordt gedaan omtrent je kredietwaardigheid. Dat is echter nogal vreemd, want als ik de algemene voorwaarden van 23 pagina´s doorspit dan zie ik staan dat het kán voorkomen dat er naast het feit dat je eventueel moet aantonen waar je woont er ook de kans bestaat dat er navraag gedaan gaat worden bij allerlei kredietbureaus die dus wel sporen van je aanvraag achterlaten. Ik moet zeggen dat dat bij Mastercard zelf toch wel beter en simpeler is geregeld. Kijk naar onderstaande afbeelding waarin beschreven wordt wat ze met je gegevens gaan uitspoken.
toetsing kredietwaardigheid

Heb je spijt van je aanvraag?

Wanneer je de kaart hebt aangevraagd en eventueel zelfs al hebt betaald dan kun je binnen 14 dagen gebruik maken van je herroepingsrecht. Een voorwaarde is wel dat je de kaart nog niet gebruikt hebt om een betaling mee te doen. Is dit het geval dan krijg je het volledige bedrag wat je betaald hebt teruggestort. Dit opzeggen van de Viabuy kaart kan op verschillende manieren. Per post of per e-mail. Het formulier is heel simpel en kun je zelf maken. Je hoeft het ook niet per se op een computer te maken, het mag ook een handgeschreven briefje zijn. Het is wel aan te raden dit via e-mail te doen, je hebt dan direct bewijs dat je het verstuurd hebt, met de datum van verzending. Je kunt de e-mail dan altijd weer terugvinden in je ´verstuurd´ box van je mailprogramma. je hoeft geen reden op te geven waarom je opzegt.

Na 14 dagen zit je er aan vast

Let op: De 14 dagen bedenktijd gaan in op het moment dat je de voorwaarden accepteert. Dus op het moment dat je de kaart online aanvraagt gaat de tijd lopen. Stuur ook direct de kaart terug naar:
Card Services
Welfenstrasse 22
81541 München
Duitsland
opzeggen viabuy

Opzeggen Viabuy

Voor jouw gemak kun je hier een opzegbrief ofwel herroepingsformulier downloaden (PDF alert – nieuw venster). Je kunt dit als voorbeeld gebruiken, of uitprinten, invullen, inscannen en versturen. (per e-mail of reguliere post).

Update februari 2018. Ruim 600 mensen hebben het opzegformulier al gedownload. Dit geeft maar weer aan hoe ontevreden consumenten zijn over Viabuy! Geef helemaal onderaan dit bericht in de reacties jouw ervaringen met Viabuy.

Opzeggen na 14 dagen

Zijn de 14 dagen overschreden en wil je alsnog opzeggen? Dat kan, alleen ben je dan wel €89,70 + €10 opzegkosten armer omdat je 3 jaar het abonnement vooruit moet betalen. Wanneer je dus na die 14 dagen opzegt ben je dat bedrag nog steeds verschuldigd. Betaal je het niet dan sturen ze een incassobureau op je dak.

Klachten over Viabuy

Het kan dat je een klacht hebt over het geleverde product en deze klacht wil indienen bij een officiele instantie. Aangezien Viabuy is gevestigd in de UK zul je daar je klacht in het Engels moeten indienen. Verder een gemakkelijk formulier welke je hier vindt.

De kosten voor gebruik

Jaarlijks €29,90 (3 jaar vooruit betalen)
Partnerkaart €14,90
Wereldwijd betalen: Geen kosten
Geld opnemen pinautomaat: €5
Opwaarderen: 1,75% (ook voor iDeal)

Securecode en contactloos betalen

Of je voor de kaart een Securecode kunt aanmaken werd uit de gegeven informatie op de website niet duidelijk. Ook de mogelijkheid tot contactloos betalen heb ik niet kunnen vinden. Ik ga er dan ook van uit dat deze mogelijkheden niet aanwezig zijn. Zeker wat betreft de Securecode vind ik dat een gebrek wat betreft veiligheid.
conclusie viabuy

Conclusie

Gezien het grote aantal klachten online te vinden en de vrij onduidelijke structuur bij het opwaarderen en aanvragen zal ik deze kaart moeten afraden. Ook de variabele kosten als ook de jaarlijkse kosten zijn aan de hoge kant. Er zijn goedkopere prepaid creditcards te krijgen.

Lukt het opzeggen niet op de door mij beschreven methode, laat het dan hieronder in een reactie even weten.

8 thoughts on “Viabuy prepaid creditcard (ook opzeggen)

 1. Beste,

  Ik heb de viabuy besteld en gekregen voor een maand maar geen geld gestort op de kaart. Al 2 keer heb ik een email gekregen dat ik €90 moet overschrijven. Kan iemand me zeggen hoe kan ik dat stop kan zetten?

  1. Omdat je langer dan 14 dagen hebt gewacht kun je de kaart nu niet meer opzeggen. Je hebt na aanvragen 14 dagen bedenktijd. Na die periode moet je de kaart voor 3 jaar betalen. Het enige wat je kunt doen is zeggen dat je nooit iets hebt aangevraagd en dus ongevraagd een kaart toegestuurd hebt gekregen. Het werk van een ´grappenmaker´ dus.

   Stuur ogenblikkelijk een email naar service.nl@viabuy.com en vertel dat je nooit iets hebt aangevraagd. Laat je ook niet bang maken door vervelende incassobureaus, stuur deze ook een email of brief dat je nooit iets hebt aangevraagd.

   Hoe je om moet gaan met een incassobureau en wat je rechten zijn dat kun je hier lezen. Een incassobureau heeft géén wettelijke status en kan zonder tussenkomst van de rechter helemaal niets doen.

 2. kan altijd beter niks aangevraagd niks ontvangen en toch deurwaarders-mail om te betalen voor à €130.47
  omdat ik niet bekend was met dit bedrijf heb ik dus ook nooit iets kunnen opzeggen
  dus ik heb 3 problemen
  wil niets van ViaBuy
  kan niets terugsturen/annuleren
  en wil niet betalen voor ongewenste niet ontvangen/aangevraagde kaart

  1. Beste Jose,

   Als je niets hebt aangevraagd dan kun je dit het beste aangeven bij het incassobureau (het is geen deurwaarder) én bij Viabuy. Dit kan schriftelijk, echter is het versturen van een e-mail welke wordt vermeld op de website van Viabuy en het incassobureau ook voldoende.

   Laat je niet bang maken door het incassobureau, ze zullen toch eerst naar de rechter moeten gaan voordat ze actie kunnen gaan ondernemen. Gaan ze daadwerkelijk naar de rechter, dan kun je je situatie daar uitleggen.

   Bewaar de verstuurde e-mails goed, die zou je later nog nodig kunnen hebben.

   Hieruit blijkt maar weer eens wat een naar bedrijf dat Viabuy is. laat iedereen gewaarschuwd zijn.

 3. Ik wil m nu opzeggen na 14 dagen ( heb hem al een maand of 3) maar weet niet aan wie ik in godsnaam het geld moet storten en hoe het verder gaat. Weet iemand het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top