Nadelen prepaid creditcard – Let op!

Nadelen prepaid creditcard

Nadelen prepaid creditcard

Prepaid creditcards zijn creditcards die je zelf kunt opwaarderen, zodat je geen geld leent zodra je iets aanschaft met de kaart, maar je eigen geld gebruikt. Naast de voordelen aan een prepaid creditcard – er is geen BKR-toetsing nodig, je maakt geen onnodige schulden – is er ook een aantal nadelen te noemen. Hieronder volgt een opsomming van enkele zaken die je kunt overwegen voordat je een prepaid creditcard aanvraagt.

Bekijk de aanbiedingen

Nadelen prepaid creditcard

Vaak zijn er veel extra kosten aan prepaid creditcards verbonden. Bij het opwaarderen van de kaart betaal je vaak een bedrag, zoals € 0,95 in het geval van een Prepaid Mastercard. Er zijn ook kosten bij de aanschaf. Daarnaast betaal je jaarlijkse of maandelijkse premies. Jaarlijks ligt dit zo ongeveer tussen de € 8,- en € 20,- Ook kunnen er kosten zijn als je contant geld opneemt met je prepaid creditcard. En als je je resterende saldo van je prepaid creditcard op je betaalrekening wilt overboeken, zijn daar vaak ook kosten aan verbonden. Bij een gewone creditcard maak je dit soort kosten niet. Deze kosten kunnen stijgen als je transacties in het buitenland verricht. Ook hier is het raadzaam goed onderzoek te verrichten voordat je een prepaid creditcard aanvraagt.

Transactie limiet

Soms zit er een transactielimiet aan prepaid creditcards. Bij veel prepaid creditcards is dit € 1000,-. Dit is vervelend als je een reis of vliegticket wil boeken. Ook is het lastig als je een andere grote aankoop wilt doen. Let op: dit geldt niet voor iedere prepaid creditcard. De DB Mastercard heeft een limiet van € 2.500,- per jaar, maar de Prepaid MasterCard Classic heeft geen bestedingslimiet. Oriënteer je dus eerst voordat je een prepaid creditcard aanvraagt. Het kan voorkomen dat je saldo na verloop van tijd van je prepaid creditcard wordt gewist als je er een tijd niets mee doet.

Niet overal geaccepteerd

Veel prepaid creditcards, vooral de goedkopere, worden niet overal geaccepteerd waar reguliere creditcards wel worden geaccepteerd. Bovendien vragen hotels soms je creditcardnummer als veiligheidsmaatregel voor als je je kamernummer bijvoorbeeld bent vergeten. Een nummer van een prepaid creditcard wordt vaak niet geaccepteerd door hotelpersoneel.

Klantbescherming

Niet iedere prepaid creditcard heeft klantbescherming, waarbij je verschillende beveiligingen hebt op je aankopen, zoals een aankoopgarantie of –verzekering. Zeker voor gebruik in het buitenland is het belangrijk dat je deze garantie wél hebt. Dit is bij de Prepaid MasterCard overigens wel van toepassing.

Geen rente

Je krijgt geen rente over het saldo dat je op je prepaid creditcard hebt gestort, terwijl dit wel zo is als je het op je betaalrekening laat staan en alleen van je pinpas gebruikmaakt.

Klantenservice

De klantenservice is niet altijd even klantvriendelijk. Niet iedere prepaid creditcard heeft een Nederlandstalige klantenservice. Ook heeft niet iedere prepaid creditcard een klantenservice waar echt nadruk op de klant wordt gelegd zoals bij gevestigde creditcardbedrijven.

Te laag krediet

Beperkt ‘krediet’. Eén van de voordelen van de prepaid creditcard, dat je er minder snel mee in de schulden raakt, kan ook een nadeel zijn. Hoeveel je te besteden hebt, is afhankelijk van het bedrag dat je op de prepaid creditcard hebt gestort (naast de eventuele bestedingslimiet). Als dit bedrag te laag is, kan het dus zijn dat je creditcard wordt geweigerd.

Auto huren

Afhankelijk van het land waar je de kaart wil gaan gebruiken kan er bij het huren van een auto moeilijk gedaan worden. In bijvoorbeeld Zuid-Europese landen is dit vaak geen enkel probleem. Landen zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn juist weer extra lastig. Bel ze van tevoren op en leg de situatie uit, vaak wordt er dan wel een oplossing gevonden. Zorg natuurlijk wel dat je voldoende saldo op je kaart hebt.

Uiteindelijk

Als we de nadelen afzetten tegen de voordelen vind ik dat de voordelen toch zwaarder opwegen dan de nadelen ten opzichte van een creditcard waarbij je achteraf betaalt en vaak een vrij hoge rente moet betalen. Maar iedere situatie is weer anders en de keuze dien je zelf te maken.

Bekijk de aanbiedingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tot 1500 lenen zonder BKR toetsing? Klik hier!